Nová návštěvní doba zámeckých nádvoří v Opočně

Vážení návštěvníci, Vážení obyvatelé Opočna,

jak víte, stal jsem se novým kastelánem státního zámku, který je jednou z pých města. Jsem nesmírně rád, že jsem tuto pozici získal, protože pro Opočno mám slabost od dětství. Chtěl bych na zámku provést několik změn a to jednak z důvodů historických, abych třeba prohlídkové trase navrátil větší autentičnost, ale také z důvodu praktických, aby zámek a okolí byly ještě hezčí. Děkuji, že jste mne mezi sebe přijali, velmi si cením vašeho zájmu o zámek a také pomoci, kterou mi nabízíte – například společný úklid parku je toho jasným důkazem.

Velkou změnou, která byla zavedena od nového roku, je změna návštěvní doby obou zámeckých nádvoří. Nádvoří budou otevřena pouze v otevírací době zámku. K tomuto opatření mám několik důvodů a jedním z medií, kde bych rád své rozhodnutí vysvětlil jsou webové stránky

Pro mne zcela zásadním důvodem je bezpečnost zámku a v něm uložených sbírek. Druhým důvodem, bohužel také velmi zásadním, je zabránění vandalismu, který ohrožuje součásti národní kulturní památky. Jedná se zejména o poškozování soch jelenů a kašny na arkádovém nádvoří (viz přiložené fotografie). Také chci tímto krokem zabránit neuváženému jednání mnoha návštěvníků, kteří pořizují snímky na balustrádách vyhlídkové terasy a tím nejen, že ohrožují součásti památky, ale ohrožují hlavně své bezpečí a zdraví. Neposledním důvodem je snaha vrátit nádvořím podobu přelomu 19. a 20. století, která koresponduje s plánovanou úpravou prohlídkových tras. S tím souvisí navrácení dělových lafet a dalších prvků na nádvoří, které bez ochrany nemohou být umístěny do volně přístupných míst areálu zámku.

Vážení návštěvníci, milí opočenští, věřím, že mé rozhodnutí pochopíte.

Mgr. Tomáš Kořínek, kastelán zámku Opočno